20 dec 2017

In deze blog laten we zien hoe je jouw werkgeluk kunt optimaliseren door te investeren in je persoonlijke groei. Deze blog maakt deel uit van een reeks van 10. In elke blog staan we stil bij een andere sleutel voor het optimaliseren van jouw werkgeluk. 

Als je de mogelijkheid hebt om nieuwe vaardigheden aan te leren en stappen te maken in je carrière geeft dat je een gevoel van vooruitgang en toewerken naar het benutten van je potentieel.

Groei delen we in deze blog in 3 componenten: leren van nieuwe kennis en vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en loopbaanperspectieven. Hieronder lichten we ze toe en geven we je tips om jezelf te versterken op dit werkgelukgebied.

Leren van nieuwe kennis en vaardigheden 

Zeker aan het begin van je carrière doe je veel nieuwe kennis en vaardigheden op. Het duurt vaak even voordat je dit helemaal kunt integreren in je werk, maar het geeft wel enorm veel voldoening om jezelf nieuwe vaardigheden te leren. Niet alleen opleidingsmogelijkheden binnen en buiten een organisatie dragen bij aan nieuwe kennis en vaardigheden, maar ook feedback van leidinggevenden, klanten en collega’s.

We komen in onze werkpraktijk drie typen learners tegen:

  1. Young Professionals die genieten van het leren van nieuwe kennis en vaardigheden en dit weten toe te passen in hun werk. Zij hebben een natuurlijke learning agility en zijn hierdoor relatief snel succesvol en maken impact.
  2. Young Professionals die te snel willen en ongeduldig zijn. Zij grijpen alle cursussen en trainingen aan om zichzelf te ontwikkelen, maar nemen te weinig tijd om de inzichten te integreren in hun werk. Ze hoppen al weer naar de volgende opleiding toe en hebben weinig geduld om het geleerde echt te borgen in de werkpraktijk. Ons advies is om de tijd te nemen om het geleerde ook echt in de praktijk te brengen en de kracht van herhaling toe te passen. Je hebt waarschijnlijk ook niet leren autorijden in 3 autorijlessen.
  3. Young Professionals die stil staan en weinig behoefte hebben aan nieuwe kennis en vaardigheden. Stilstand is wat ons betreft achteruitgang. Zeker in de maatschappij waarin we nu leven is verandering en innovatie de enige constante. Om van waarde te blijven voor bedrijven en bij te dragen aan deze vernieuwingsinitiatieven is de frisse blik van Young Professionals nodig om een organisatie verder te brengen.

Persoonlijke ontwikkeling

Echt geluk vind je binnen jezelf en niet buiten jezelf. Dit vind je echt als je vrij bent van emotionele pijn en zorgen. Dat vraagt om eerlijk te durven kijken naar jezelf en jezelf ontwikkelen. De behoefte aan zelfontwikkeling komt op een goede tweede plaats (na de behoefte om authentiek te kunnen zijn) met een dikke 8 als het gaat om de belangrijkste werkbehoeften onder Young Professionals. Steeds meer organisaties beantwoorden aan deze behoeften door persoonlijke ontwikkeling (persoonlijke effectiviteit, persoonlijk leiderschap, persoonlijk meesterschap) op te nemen in hun opleidingsaanbod. Ook in talentontwikkelprogramma’s en traineeprogramma’s wordt hier veel aandacht aan besteed. Wij vinden dit een mooie ontwikkeling, omdat we geloven dat het gevoel van gelukkig zijn het resultaat is van jezelf blijven ontwikkelen. Op internet vind je allerlei persoonlijke zelfontwikkelcursussen. Ook de E-boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling doen het goed. Als je werkgever niet in persoonlijke ontwikkeling wil of kan investeren dan is ons advies om hier zelf in te investeren. 4YoungPeople is een prachtig initiatief waarbij je tegen een geringe investering (25 – 100 euro per workshop/training) samen met andere Young Professionals werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Klik hier voor hun aanbod.

Loopbaanperspectieven 

Bied je baan goede loopbaanperspectieven? Veel grote multinationals hebben duidelijke vooraf bepaalde loopbaanpaden. Als je bijvoorbeeld je loopbaan start in een management traineeship, weet je dat je binnen nu en 5 jaar waarschijnlijk een leidinggevende positie zult bekleden of dat je een tijdje in het buitenland kunt verblijven voor je werk. Kleinere bedrijven bieden over het algemeen minder duidelijke loopbaanpaden. Dat betekent niet dat je er niet kunt doorgroeien, maar dat met de ontwikkeling en groei van het bedrijf ook de toekomst onzeker is. Toch zien we dat steeds meer Young Professionals kiezen voor kleine MKB en middelgrote organisaties om hun carrière te starten. Het voordeel is dat je in relatief korte tijd veel leert en veel verantwoordelijkheden krijgt. Daarnaast zien we een trend waarin Young Professionals niet meer kiezen voor lifetime employment, maar liever werken vanuit passie en talent. Ze verbinden zich dus minder met een werkgever, maar meer met hun vak of professie. De gemiddelde duur van een baan voor generatie Y is dan ook 2 jaar (in tegenstelling tot generatie X met een gemiddelde van 5 jaar).

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, maar je hebt geen idee hoe je dit het beste kunt aanpakken, download dan het E-boek: Mijn Switch; de 7 stappen voor een succesvolle switch.

Ook voor een persoonlijk loopbaantraject ben je bij Bureau YOP aan het goede adres. Neem een kijkje op onze website naar de mogelijkheden.

We hopen dat deze blog je inspireert om concreet aan de slag te gaan met de sleutel persoonlijke groei. Ben je benieuwd naar de andere 9 sleutels en hoe je deze kunt inzetten voor het optimaliseren van jouw werkgeluk. Download dan hier ons gratis E-Book: Optimaliseer jouw werkgeluk met de werkgelukformule.