21 apr 2017

We komen in ons werk regelmatig organisaties tegen die moeite hebben met het binden en boeien van hun Young Professionals. Organisaties die worstelen met de vraag hoe ze aantrekkelijk kunnen blijven voor hun jonge talent.

In deze blog delen we graag onze eigen belangrijkste 10 inzichten die bijdragen aan een Young Professional Proof organisatie. We baseren ons hierbij op onze ervaringen met talentontwikkeling van Young Professionals in organisaties.

 

  1. Talentmanagement: investeer in werkgeluk

Uit het jaarlijkse Young Professional onderzoek blijkt dat werkgeluk de belangrijkste werkbehoefte van Young Professionals is. Tegelijkertijd scoren Young Professionals in loondienst maar een magere 6 op dit werkgeluk en is er dus een grote discrepantie tussen wens en realiteit. Lees meer over het vergroten van het werkgeluk van Young Professionals in onze vorige blog.

 

  1. Generatieleren: stimuleer een dialoog tussen de verschillende generaties

Stimuleer een open dialoog tussen de verschillende generaties op de werkvloer zonder waarde oordelen. Zet het talent en de expertise van de verschillende generaties voorop en onderzoek wat ze van elkaar kunnen leren. Benut juist de verschillen en creëer samen innovatiemogelijkheden. Grow together!

 

  1. Missie & visie: van profit naar purpose

Er is een beweging gaande in het bedrijfsleven, waarbij niet winstmaximalisatie maar welzijnsvermeerdering voorop komt te staan. Uit onderzoek van Deloitte (2016) blijkt dat 66% van de jongeren hun keuze voor een werkgever voor een groot deel baseren op diens betekenisgeving. De Young Professional van nu behoort dan ook tot de eerste generatie die purpose belangrijker vindt dan profit.

 

  1. Leiderschap: stimuleer servant en coachend leiderschap

Young professionals hebben behoefte aan een authentieke leider die ruimte geeft aan eigenheid, die ontwikkelingsgerichte begeleiding biedt, die in staat is mensen te verbinden en te ondersteunen, die wil werken aan een hoger doel én die zich vanuit vertrouwen gelijkwaardig opstelt richting zijn medewerkers.

 

  1. Innovatie: bied ruimte om mee te denken over vernieuwingen en veranderingen

Young professionals houden van innovatie en verandering. Daar krijgen ze energie van. Ze hebben vaak verfrissende ideeën en beschikken over de nieuwste IT kennis. Daardoor zijn Young Professionals bij uitstek de drijvende kracht achter nieuwe initiatieven. Faciliteer dit door het creëren van een innovatieplatform of door ze te laten participeren in innovatieve projecten.

 

  1. Talentmanagement: investeer in en co-creëer talentprogramma’s

Traineeships zijn enorm populair bij starters. Young professionals willen graag zelf invloed uitoefenen op het trainingsprogramma. Laat Young professionals zelf regisseur zijn van hun eigen loopbaan. Daarbij staat voor hen het werken vanuit passie en talent centraal.

 

  1. Organisatiestructuur: zorg voor korte lijnen, respect en gelijkwaardigheid

Young professionals werken bij voorkeur in een organisatie met een platte hiërarchie, veel inspraak, weinig politiek en weinig top-down communicatieprocessen. Ondersteun hun behoefte aan flexibiliteit, bied heldere kaders en zorg voor korte communicatie- en besluitvormingslijnen. Behandel elkaar gelijkwaardig en met respect.

 

  1. Cultuur: zet leren, eigenheid en samenwerken voorop

Creëer een cultuur waarin experimenteren, fouten maken en leren van elkaar centraal staat. Young professionals vinden echte verbondenheid belangrijk. Open staan voor elkaar en elkaar werkelijk willen ontmoeten. Teamprestaties en samenwerking vinden ze doorgaans belangrijker dan individuele prestaties.

 

  1. Arbeidsvoorwaarden: niet binden, maar ontwikkelen!

Een hoog salaris is niet de belangrijkste reden om bij een bedrijf te gaan werken. Uit onderzoek blijkt dat Young Professionals persoonlijke en professionele ontwikkeling belangrijker vinden dan hun primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Investeer dus structureel in de ontwikkeling van Young professionals.

 

  1. Performance management: laat medewerkers hun eigen job craften

Young professionals willen graag werk doen dat aansluit op hun passies, talenten en drijfveren. Laat Young professionals zelf hun eigen baan vormgeven door middel van Job Crafting i.p.v het hanteren van stricte functie beschrijvingen.

 

Het Young Professional onderzoek van 2017: De YOP Proof organisatie

Bureau YOP is mede-initiatiefnemer van het jaarlijkse Young Professional onderzoek. Dit jaar staat in het teken van de Young Professional Proof organisatie. In het najaar doen we onderzoek naar wat een YOP Proof organisatie typeert volgens de Young Professional zelf en welke organisaties al YOP Proof waardig zijn. Eind 2017 publiceren we in een nieuwe blog deze Young Professional onderzoekresultaten.

Wil je concreet aan de slag met het inrichten van een Young Professional Proof?

Neem dan contact met ons op via info@bureauyop.nl. We gaan graag met je in gesprek.

Wil je op de hoogte worden gehouden van onze blogs en onderzoeksresultaten?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.