In deze vijfdelige blog deelt Bureau YOP hoe je stap voor stap meer ruimte en geluk in jouw werk en leven kunt ervaren. Hierbij vertalen we de belangrijkste elementen uit de populaire KonMari-opruimmethode naar het dagelijkse leven. Vorige week deelden we stap 3 met jou: Liefdevol afscheid nemen én actie nemen. Deze week richten we ons op de volgende stap: het inrichten van jouw leven.

 

Door Rianne Hekkema

 

Stap 4: Het inrichten van jouw leven

Een groot gedeelte van het opruimproces is voltooid. Jij weet nu wat belangrijk voor jou is en hebt hier ruimte voor gemaakt. Vandaag mag jij aan de slag als binnenhuisarchitect! Hoe wil jij de kamers van jouw leven inrichten? Spoiler alert: dit is gelijk een reality check, vandaag wordt duidelijk of jouw grote schoonmaak is geslaagd!

Voor het inrichten van jouw leven, gebruiken we de spelregels van Marie Kondo:

  1. Geef alles een vaste plek
  2. Grote dingen eerst
  3. Zorg dat alles zichtbaar is
  4. Creëer ademruimte

We gaan nu alle items op jouw ‘straallijstje’ een plek geven. Pak jouw agenda, bullet journal, familieplanner of digitale agenda en begin met het inplannen van alle grote activiteiten in een willekeurige maand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan activiteiten als slapen, werken, opleiding, schoonmaken, family-time, een ontspanningsdag etc. Probeer alles zoveel mogelijk een vaste plek te geven (1). Hierbij geldt dat het een leidraad is, het moet geen keurslijf worden! Plan nu ook de overige onderdelen van jouw straallijst in. Wanneer je de grote activiteiten eerst hebt ingepland (2), is het vaak gemakkelijker om de overige activiteiten een goede plek te geven.

De laatste twee spelregels worden nog weleens overgeslagen. We beginnen met nummer 3: zorg dat alles zichtbaar is! Bij het inruimen van alle kasten, lades en dozen hamert Marie Kondo op het belang van alles zo neerzetten dat het gelijk te zien is. Dit creëert overzicht en helpt jou herinneren iets ook echt te gaan doen of gebruiken. Dit geldt ook voor onze agenda. Zorg dat alle activiteiten een plekje krijgen in jouw agenda, ook de acties die voortvloeien uit een bepaalde activiteit. Stel, jij wilt graag meer onbewerkt voedsel eten. Houd er dan rekening mee dat je wellicht vaker boodschappen zult doen, meer tijd besteedt aan het koken van een maaltijd en dat mealpreppen zomaar onderdeel van jouw agenda zou kunnen worden.

Dan als laatste spelregel 4: ademruimte creëren.
Heb jij de neiging om jouw huis vol te zetten met spullen? Of om jouw kasten tot de nok te vullen? Dit is wat we ook vaak met onze dagen doen. Doordat we graag zoveel mogelijk uit onze tijd halen, vergeten we regelmatig ademruimte in te plannen. Wanneer het leven dan net even anders loopt dan gepland (bijna altijd dus), komen we in de knel. Houd daarom elke dag wat ruimte vrij, bijvoorbeeld tussen afspraken en activiteiten. Loopt alles volgens plan? Dan heb jij lekker een extra moment voor jezelf! Loopt alles anders dan verwacht? Ook geen probleem, jij hebt hier de tijd voor en kunt rustig adem blijven halen.

Reality check: is jouw opruimmissie geslaagd?

Je hebt alles van jouw straallijstje zo goed mogelijk ingepland. Nu zijn er 3 mogelijke opties:

  • Het past precies! –> Top, niets meer aan veranderen, jij bent helemaal KonMari-proof!
  • Help, ik kom ruimte tekort! –> Geen probleem! Kijk nog eens goed naar de activiteiten op jouw straallijst en pas stap 2 van KonMari Yourself hier nogmaals op toe. Wat is op dit moment het belangrijkst voor jou? Wat is de eerste stap naar meer blijdschap voor jou? Zijn er activiteiten waar jij wellicht toch minder uren aan kunt besteden? Niet alles hoeft nu! Gun jezelf tijd en ruimte.
  • Ik heb ruimte over! –> Wat een luxe! Heb jij voor jouw gevoel toch iets te rigoureus opgeruimd? Kijk dan of er activiteiten zijn die jij in stap 2 van KonMari Yourself hebt laten vallen, die je nu toch mist op jouw straallijstje. Zo niet, dan heb jij de komende tijd alle ruimte om nieuwe activiteiten te ontdekken waarmee jij jouw levenskamers ‘the finishing touch’ geeft.

Is jouw leven voor de komende maand volledig naar jouw zin ingericht? Kun je haast niet wachten om jouw opgeruimde en opnieuw ingerichte leven daadwerkelijk te gaan leven? Mooi, dan is ons doel alvast behaald. In de laatste blog geven we tips om jouw plannen daadwerkelijk uit te voeren en up-to-date te houden, zodat jouw leven ook op de langere termijn opgeruimd blijft.

Gun jij jouw Young Professionals ook meer ruimte en geluk in hun werk en dagelijkse leven? Bureau YOP verzorgt diverse trainingen op het gebied van persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit. Neem even contact met ons op als je geïnteresseerd bent in een van deze trainingen via info@bureauyop.nl