In deze vijfdelige blog deelt Bureau YOP hoe je stap voor stap meer ruimte en geluk in jouw werk en leven kunt ervaren. Hierbij vertalen we de belangrijkste elementen uit de populaire KonMari-opruimmethode naar het dagelijkse leven. Vorige week deelden we stap 4 met jou: Het inrichten van jouw leven. Deze week richten we ons op de volgende stap: het daadwerkelijk uitvoeren en volhouden van jouw plannen.

 

Door Rianne Hekkema

 

Hoe vaak heb jij al een blog of artikel geopend omdat jij hoopte daar het antwoord op al jouw uitdagingen te vinden? Dé manier te ontdekken om in een paar simpele stappen jouw hele leven om te gooien? Hoewel er absoluut goede tips en mooie eyeopeners te vinden zijn, zul je uiteindelijk altijd zelf de weg moeten bewandelen. Onderweg ga je ongetwijfeld de clichés tegenkomen die bij groei en ontwikkeling horen, zoals: met vallen en opstaan en 2 stappen vooruit en 1 terug (het zijn niet voor niets clichés!). In deze laatste blog van KonMari Yourself willen wij jou voorbereid op pad sturen, zodat jij niet wordt verrast door de spreekwoordelijke ‘beren op de weg.’

Stap 5: De (hobbelige) weg naar een opgeruimd leven

Ben jij vorige week vol enthousiasme gestart met het leiden van jouw opgeruimde en opnieuw ingerichte leven? De kans bestaat dat je, ondanks al jouw goede intenties, al snel weer terug bent gevallen in oude gewoontes. Hoe komt dit? Het brein kiest van nature graag de makkelijkste weg, omdat dit minder energie kost. Pas wanneer een weg vaker is bewandeld, net als in bijvoorbeeld een bos, ontstaat er een toegankelijk looppad. Om een nieuw pad (een nieuwe verbinding) in jouw hersenen aan te leggen, zul je deze route meermaals heel bewust moeten bewandelen, voordat het een automatisme wordt.

Met de volgende tips, geïnspireerd op de KonMari-methode, helpen we jou (en jouw brein) op de goede weg:

 1. Stap voor stap
  Wanneer je alles tegelijk aan wilt pakken, kost dit te veel energie en moeite, met als resultaat dat je snel op zult geven. Kies er daarom voor om de veranderingen in jouw leven 1 voor 1 te implementeren. Begin met de verandering waar jij het meest baat bij hebt. Onthoud dat het minimaal 21 dagen duurt om een nieuwe gewoonte eigen te maken. Pas wanneer jij het gevoel hebt dat iets een automatisme is geworden, ga je verder met de volgende verandering.
 2. Bestemming voor ogen houden
  In stap 1 van KonMari Yourself heb jij jouw doel gevisualiseerd. Het is belangrijk om dit doel steeds voor ogen te blijven houden. Dit is dan ook wat we letterlijk gaan doen! Zoek een afbeelding die bij jouw doel past of gebruik jouw moodboard uit stap 1 en geef deze een prominente plek. Bijvoorbeeld in jouw huis, of als screensaver op jouw computer of telefoon.
 3. Van jouw ‘padje’ af? Snel weer op koers!
  Marie Kondo geeft in haar boek een mooi voorbeeld van een cliënte die een ‘terugval’ heeft. Haar huis is weer net zo rommelig als eerst. Echter, door de duidelijke structuur die als basis is gelegd, is het huis weer veel sneller aan kant dan voorheen. In de vorige stappen van KonMari Yourself heb jij een stevige basis voor een opgeruimder en gelukkiger leven gelegd. Er zullen altijd dagen of zelfs weken zijn waarin het niet lukt je aan jouw plannen te houden. Weet dan dat je op elk moment de draad weer (stap voor stap) op kunt pakken.

Lange termijn: jouw leven opgeruimd houden

Als afsluiting van deze 5-delige blog geven wij nog enkele korte tips om jouw opgeruimde leven ook opgeruimd te houden:

Nieuwe activiteiten:
Stel jezelf bij nieuwe activiteiten en plannen de volgende vragen op basis van de eerdere stappen:

 1. Draagt het bij aan mijn huidige doel? (stap 1)
 2. Ga ik hiervan stralen? (stap 2)
 3. Heb ik hier ruimte voor? En zo niet, is er iets anders waar ik afscheid van kan nemen? (stap 3)
 4. Heb je alle vragen met JA beantwoord? Geef de activiteit dan een zichtbare en duidelijke plek in jouw leven. (stap 4)

Halfjaarlijkse check:
Loop elk halfjaar opnieuw alle stappen door, om jouw doel en de bijbehorende acties up-to-date te houden.
Prik na elk checkmoment gelijk een nieuwe datum over een halfjaar.

Wij hopen dat jij door deze vijfdelige blog vol enthousiasme en met een rugzak vol tools de (KonMari-)weg naar meer ruimte en geluk in jouw leven bent ingeslagen. Het is zeker niet de makkelijkste weg, maar wel eentje die zijn bestemming meer dan waard is!

Gun jij jouw Young Professionals ook meer ruimte en geluk in hun werk en dagelijkse leven? Bureau YOP verzorgt diverse trainingen op het gebied van persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit. Neem even contact met ons op als je geïnteresseerd bent in een van deze trainingen via info@bureauyop.nl