In deze blog laten we zien hoe uitdagend werk bijdraagt aan werkgeluk en wat je zelf kunt doen om jouw werk uitdagender te maken. Deze blog maakt deel uit van een reeks van 10. In elke blog staan we stil bij een andere sleutel voor het optimaliseren van jouw werkgeluk. 

Uitdagend werk gaat over werk doen waardoor je intrinsiek gemotiveerd wordt en flow ervaart. Als je werk doet waarin je helemaal opgaat, dan ben je gemotiveerd om de beste prestaties neer te zetten en wordt werken een boeiende ervaring.

Intrinsieke motivatie 

Intrinsieke motivatie wordt gedefinieerd als de mate waarin de motivatie in je werk vanuit jezelf komt. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, voer je een handeling uit omdat je het graag wilt, niet omdat je van buitenaf wordt gemotiveerd om dit te doen. Uit onderzoek blijkt dat intrinsiek gemotiveerde medewerkers gelukkiger zijn in hun werk dan extrinsiek gemotiveerde medewerkers. Intrinsiek gemotiveerde mensen werken vanuit hun eigen drijfveren. Het kennen en inzetten van je eigen drijfveren is dus een belangrijke voorwaarde om intrinsiek gemotiveerd te worden.

De Amerikaanse docent psychologie dr. Clare W. Graves definieerde 7 drijfveren die de basis vormen van ons denken en handelen:

Paars: bindt mensen en creëert veiligheid

Rood: confronteert, beslist en acteert

Blauw: organiseert, reguleert en maakt af

Oranje: gaat voor efficiëntie, doelen en resultaten

Groen: betrekt, verbindt en communiceert

Geel: creëert, innoveert en geeft input

Turkoois: relativeert, accepteert en plaatst zaken in perspectief

Uit onderzoek blijkt dat generatie Y veel ‘turkooizer’ is dan eerdere generaties; omgevingsbewustzijn en maatschappelijke relevantie spelen een grote rol in hun motivatie. De gele drijfveer zien we terug in de wens van generatie Y om initiatief te nemen en nieuwe dingen te ontdekken. Het sociale contact met vrienden en familie is een exponent van de groene drijfveer: hun werk moet bij hun leven passen, en niet andersom. Tot slot vinden we in het ondernemerschap en het verlangen naar waardering en erkenning de oranje drijfveer terug. Echter, het oranje verlangen naar status en geld ontbeert deze generatie. De blauwe, rode en paarse drijfveren vinden we in mindere mate terug bij generatie Y.

Wat zijn jouw drie belangrijkste drijfveren? Herken je jezelf enigszins in bovenstaande drijfveren typeringen van generatie Y? Als je meer inzicht wilt krijgen in jouw drijfveren dan raden we je aan om een online drijfveren test aan te vragen op Profiledynamics.com

Flow

Flow is het bijzondere gevoel van compleet opgaan in de activiteit, waarbij je de tijd en je omgeving uit het oog verliest. Het gevoel van flow hangt af van de relatie tussen vaardigheden en uitdaging. Flow is wanneer je een goede verhouding hebt tussen je vaardigheden en de uitdaging die je jezelf daarbij geeft. Is je vaardigheid laag en de uitdaging hoog, dan schiet je in de stress. Is je vaardigheid hoog en de uitdaging laag, dan verveel je je. Zie de grafiek hieronder.

Wil je meer flow ervaren in je werk?

  1. Onderzoek dan wat jouw belangrijkste kwaliteiten zijn.
  2. Formuleer vervolgens uitdagende doelen in je werk en maak hierover SMART afspraken met je leidinggevende.
  3. Ga dan op zoek naar een goede balans tussen de mate waarin je wordt uitgedaagd in je werk en de mate waarin je jouw talenten kwijt kunt in je werk.

We hopen dat deze blog je inspireert om concreet aan de slag te gaan met de sleutel uitdaging. Ben je benieuwd naar de andere 9 sleutels en hoe je deze kunt inzetten voor het optimaliseren van jouw werkgeluk? Download dan hieronder ons gratis E-Book: Optimaliseer jouw werkgeluk met de werkgelukformule.