Veel millennials zijn zo verslaafd aan geluk dat ze er massaal ongelukkig van worden. Deze op het oog lijkende paradox komen we de laatste tijd steeds vaker tegen in ons werk als trainer en coach. Het wordt tijd voor wat opheldering.

We komen geregeld millennials tegen die worstelen met het volgende dilemma:

Enerzijds willen ze voldoen aan een succesvol uiterlijk plaatje (goede baan, flitsende carrière, perfecte partner, prachtige woning en rijk sociaal leven). Anderzijds zijn ze op zoek naar duurzaam innerlijk geluk. Helaas blijken die twee verlangens niet altijd samen te gaan. We zien geregeld millennials die voldoen aan dit uiterlijke succesvolle plaatje, maar die zich tegelijkertijd leeg, rusteloos en ongelukkig voelen.

Wat is hiervoor nu een verklaring?

Nooit genoeg

Wat ons betreft zit de verwarring in het beeld dat het nastreven van een uiterlijk succesvol plaatje per definitie leidt tot een gelukkiger leven. Dat uiterlijke succesvolle plaatje geeft vaak een kortstondige gelukskick. Blij zijn met een nieuwe baan, een promotie of bonus is vaak maar van korte duur. Na een paar dagen begint voor velen dat onrustige gevoel al weer te knagen. Voordat je het weet, is dat geluksgevoel al weer vervluchtigd en ga je al weer op zoek naar iets nieuws, groters, mooiers of beters. Het gras is immers altijd groener aan de overkant… in de hoop op duurzaam geluk. Maar echt duurzaam geluk blijft hierdoor uit.

Zo zien we dat veel millennials terecht komen in een vicieuze cirkel van meer, beter, sneller en mooier. Ook wel bekend onder de noemer: de ratrace van het ego. Het gevolg is dat de verwachtingen steeds verder toenemen en dat de realiteit steeds vaker tegenvalt. De spanning tussen verwachting en realiteit wordt groter. Dit resulteert in meer stress, vermoeidheid en burn-out en in minder geluk.

Onze maatschappij verslaafd aan geluk

Psychiater Dirk de Wachter schrijft in zijn boek Borderline Times dat de maatschappij van nu verslaafd lijkt te zijn aan geluk. Geluk lijkt te koop in wellnesscentra, in pretparken, in chique restaurants. Als definitie voor geluk worden termen als excelleren, presteren, fantastisch, kicks en de lat hoog leggen gebruikt. Gewoon tevreden past niet meer bij het woord geluk. De Wachter stelt dat door de oververhitte economie de verslaving aan geluk is ontstaan. Toegeven dat je je niet gelukkig voelt is moeilijk. Je stopt het dan liever weg en doet alsof het fantastisch gaat.

Waarom juist millennials last hebben van deze geluksverslaving

Het feit dat millennials met name last hebben van deze geluksverslaving heeft volgens ons te maken met 3 belangrijke redenen:

1. Opvoedingsboodschap: Doe vooral waar je gelukkig van wordt!

Millennials zijn vaak opgevoed door ouders die graag wilden ‘verwennen’. Hun opvoedingsboodschap? Doe vooral waar je gelukkig van wordt. Millennials ervaren dit verwend zijn, hoe paradoxaal  dat ook klinkt, vaak als last. Zij koppelen daaraan de druk van het ‘moeten nastreven van een perfect leven’. En dit perfecte leven wordt geassocieerd met bezit, inkomen en aanzien. Hoe meer, hoe beter lijkt wel het motto en daar gaat menig millennial onder gebukt.

2. Keuzestress

Daarnaast zijn millennials opgegroeid in een tijd waarin keuzevrijheid en keuzemogelijkheden alleen maar toenamen. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen, dus ben je ook verantwoordelijk voor het maken van de juiste keuze en dus automatisch verantwoordelijk voor je eigen geluk. Echter wat blijkt is dat door toename van het aantal keuzemogelijkheden ook de onrust en stress om de juiste keuze te maken toenemen. Daarnaast blijkt dat de prijs van keuzevrijheid is, dat we ons minder verbonden voelen met elkaar. Het maken van de juiste keuze is steeds meer een individuele aangelegenheid. Je minder verbonden voelen, leidt eerder tot eenzaamheid en depressie dan gevoelens van geluk.

3. Behoefte aan zelfverwezenlijking

Een derde verklaring waarom met name millennials meer last hebben van deze geluksverslaving heeft te maken met het feit dat millennials in de behoeftepiramide van Maslow al snel in de bovenste laag van zelfverwezenlijking terecht komen. Vaak is aan de eerste basisbehoeften voldaan (behoefte aan veiligheid, behoefte aan eten, behoefte aan zelfontplooiing en sociaal contact) en volgt de vraag: wat is de zin van het leven, hoe kan ik een betekenisvolle bijdrage leveren en waar word ik nu echt gelukkig van?

Het medicijn tegen geluksverslaving

Om van deze geluksverslaving af te komen, zullen millennials het beeld moeten loslaten dat het nastreven van uiterlijk succes gelijk staat aan het ervaren van innerlijk geluk. Duurzaam geluk is in jezelf te vinden, niet buiten jezelf. In de volgende blog: het medicijn tegen geluksverslaving onder millennials lees je hier alles over.

Bureau YOP helpt millennials vooral het duurzame geluk in zichzelf te vinden. Wil je hier voor jezelf actief mee aan de slag? Neem dan contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden met je.