22 mei 2017

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO presenteerde vorige maand een grootschalig onderzoek over werkdruk. De andere kant van werkgeluk. Het onderzoek toont aan dat koks, artsen, juristen, managers in de zakelijke dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs de meeste werkdruk ervaren.

Koks geven aan dat ze veel werkdruk ervaren omdat ze erg snel moeten werken. Artsen, juristen, managers en leerkrachten in het basisonderwijs ervaren een hoge werkdruk door de hoeveelheid werk die ze moeten verrichten. De reden van de verhoogde werkdruk verschilt ook per beroepsgroep. Leerkrachten in het basisonderwijs en artsen zeggen bijvoorbeeld dat ze hun werk als emotioneel zwaar ervaren. Bij juristen is het feit dat zij veel uren achter een beeldscherm doorbrengen juist bepalend.

Veel mensen realiseren zich pas te laat dat ze te maken hebben met een hoge werkdruk. Hoge werkdruk hoeft op zich geen probleem te zijn. Houdt de drukte op je werk echter lange tijd aan? Dan kan dat leiden tot stress met allerlei psychische en fysieke gezondheidsproblemen als gevolg. Denk aan: hoofdpijn, slapeloosheid, hyperventilatie, vermoeidheid en hoge bloeddruk. Stapelen deze klachten zich op? Een burn-out ligt dan op de loer. Het is niet voor niets dat steeds meer jongeren tussen de 25 en 35 jaar aan het begin van hun carrière te maken krijgen met burn-outklachten. Wat zijn oorzaken van hoge werkdruk en hoe kan je tijdig overbelasting door werk herkennen?

Oorzaken hoge werkdruk

Hoge werkdruk ervaren, is voor ieder mens weer anders. Vaak ontstaat die hoge druk als je je werk niet binnen de gestelde tijd afrondt of als de eisen te hoog zijn. Maar, ook een slechte werksfeer en conflicten met collega’s kunnen extra werkdruk veroorzaken. Overigens de oorzaak van een te grote werkdruk hoeft niet alleen door je werk te komen. Ook perfectionisme, bang om fouten te maken en alles onder controle willen hebben verhogen de werkdruk. Daarnaast kunnen tevens privéproblemen als geldzorgen, relatieproblemen en ziekte van een familielid ertoe bijdragen dat je minder goed werkt en er dus sprake is van een meer dan normale arbeidsbelasting.

Heb jij een Hoge werkdruk? 6 signalen om in de gaten te houden!

Signaal 1. Overwerken als normaal zien

Werk je elke dag een uurtje of meer over? Is het eerder regel dan uitzondering dat je ’s avonds en in het weekend achter de computer kruipt? Om klussen af te ronden, mail te beantwoorden en dergelijke? Omdat je anders je werk niet af krijgt? Ervaar je structureel overwerken als normaal? De kans is groot dat de werkdruk te hoog is.

Signaal 2. Slecht slapen en altijd moe zijn

Lig je ’s avonds in je bed te piekeren? Over klussen die je nog moet afronden, afspraken die je moet maken, taken die je moet doen en andere to do’s? Heb je daardoor moeite met in- en doorslapen? Word je ’s ochtend geradbraakt wakker en voel je je steeds moe? Dit kan een signaal zijn van een te hoge werkdruk.

Signaal 3. Geen sociaal activiteiten meer ondernemen

Heb je geen tijd meer voor je familie, vrienden, hobby’s en andere sociale activiteiten? Omdat je werk nu eenmaal voorgaat? Je die ene belangrijke taak nog moet afronden? Hoge werkdruk kan hiervan de oorzaak zijn.

Signaal 4. Continu gespannen zijn

Voel je de hele dag spanningen? Heb je veel last van hoofdpijn? Zijn je nek-, rug- en schouderspieren steeds verkrampt? Ben je snel geïrriteerd en snauw je mensen af? Voel je je vermoeid? Pieker je meer dan anders en ben je somber? Deze lichamelijke en psychische klachten kunnen wijzen erop wijzen dat de werkdruk te hoog is.

Signaal 5: Nergens meer plezier aan beleven

Geeft werken je geen voldoening en plezier meer? Zie je op tegen werkklussen? Ben je bij thuiskomst moe? Heb je geen zin om te gaan sporten, vrienden te bezoeken of andere dingen te doen die je leuk vindt? Ga je het liefst zappend op de bank hangen? Hoge werkdruk kan hier de boosdoener van zijn.

Signaal 6: Verminderde productiviteit

Maak je veel werkuren en lange werkdagen? Sla je lunchpauzes over? Streep je de ene taak na de andere van je takenlijst? Blijft het werk zich desondanks opstapelen? Hoge werkdruk kan leiden tot productieverlies en verlies van kwaliteit. Want, te lang doorwerken maakt je minder productief, gaat ten koste van je concentratie en beïnvloedt je creativiteit negatief.

Tegengaan van werkdruk

Hoge werkdruk kun je tegengaan en oplossen. Stap 1 is het herkennen en erkennen van hoge werkdruk. Herken je deze punten bij jezelf? Kom dan in actie en geef het aan bij je leidinggevende. Overigens toont het onderzoek van CBS en TNO aan dat beveiligers, gevolgd door taxichauffeurs, hoveniers, tuinders, kassamedewerkers en leidinggevenden in de kinderopvang relatief weinig werkdruk te ervaren. Je kan natuurlijk altijd bewust kiezen voor een baan waarbij de kans op een (te) hoge werkdruk lager ligt!

Bron: CBS, TNO, Albert Sonneveld